logo Atelier 10-15 ATELIER 10/15

Passiefhuisrenovatie Molenstraat, Vught

Acht voormalige appartementen van Woonwijze aan de Molenstraat krijgen een tweede kans. Het appartementencomplex bestaande uit acht appartementen is gebouwd in de jaren zestig. In eerste instantie zou het gebouw gesloopt worden. Toch besloot woningcorporatie Woonwijze in Vught het blokje met acht woningen te renoveren tot het Passiefhuis niveau. De appartementen zijn omgebouwd tot zeer energiezuinige Passiefhuizen. De besparingen op de ruimteverwarming zijn ca. 85%. Doelstelling was een gecertificeerd passiefhuis. Het oorspronkelijke gebouw was gekenmerkt door de typisch voor de jaren 60 horizontale belijning middels betonnen gevelbanden. Dit zorgde voor een duidelijke structuur in het gebouw. Verder waren de trappenhuizen en de balkons het gebouw ingeschoven. Door het trappenhuis en de balkons los voor het gebouw te plaatsen kon er een extra kamer gemaakt worden en het energieverliesoppervlak is verkleind. Om ook in de zomer maximaal gebruik te maken van de passieve koeling zijn er speciale gevelschermen ontworpen waar achter zich een te openen raam bevind. Tevens is deze inbraakbeveiliging tegelijkertijd het esthetisch element van de woningen geworden. Het zorgt weer voor een horizontale belijning en geeft samenhang. Energie besparen en een goed ontwerp gaan heel goed samen.

In samenwerking met de kunstenares Lisa van Noorden uit Rotterdam is op de kopgevel een enorme schilderij gekomen.

Maatregelen

Uitgangspunt was het passiehuisconcept. De bestaande spouwmuur van de appartementen werd voorzien van 300 mm EPS buitengevelisolatie, afgewerkt met een stuclaag. De ramen werden voorzien van Passief kozijnen met drievoudig beglazing. Het dak en de begane grondvloer zijn ook voorzien van ruime isolatie. Verder is in het toenmalige ketelhuis een palletoven geplaatst. Deze zorgt voor de verwarming van de appartementen. Een indirect gestookte boiler in combinatie met een zonnecollector wordt ingezet voor de levering van warmtapwater. De ventilatie in de woningen geschied door een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Naast de uitstekende energiereductie is ook het comfort van de woningen enorm verbeterd. Dit komt bij een passiefhuisrenovatie altijd gratis bij.

Award PassiefBouwen 2013 tweede plaats

Woningcorporatie Woonwijze uit Vught heeft in de categorie Woningen Renovatie van de PassiefBouwen Awards 2013 de tweed plaats veroverd. Directeur-bestuurder van Woonwijze Gerard Velthuizen is blij met de erkenning. ,,Wij zien de nominatie als een stimulans om door te gaan op deze weg."

http://www.rvo.nl/initiatieven/energiezuiniggebouwd/passief-renovatie-molenstraat