logo Atelier 10-15 ATELIER 10/15

Villa Hecht - energiezuinige renovatie

Doornroosje wordt wakker

Deze ruime villa, gelegen aan de voet van het Zwarte Woud was toe aan vernieuwing. Het gebouw uit de jaren 60 was de laatste decennia vervallen in een Doornroosjeslaap, romantisch verscholen achter enorme bomen en struiken.

De plattegronden waren destijds ontworpen als een mix tussen moderne open-floorplan en een traditionele indeling van afzonderlijke kamers verbonden met grote schuifdeuren. Het ontwerp van de gevels was afgestemd op de functies van de kamers erachter. Ook waren er sinds die tijd geen energetische maatregelen genomen om het huis op de huidige standaard (bijna passiefhuis) te brengen. Door het aanbouwen van een tweede huis aan de oude villa kwam ook het raam in de eetkamer te vervallen en werd het noodzakelijk hiervoor alternatieven te bedenken.

Al met al heeft dit geleid tot een rigoureuze aanpak van het huis. Door energetische maatregelen zoals het vervangen van de kozijnen ramen en deuren met passiefhuis-componenten, het zeer goed isoleren van de gevels en het dak en het toepassen van een hoogwaardige WTW (warmteterugwin) unit met gebalanceerde ventilatie heeft deze villa de status van passiefhuis nagenoeg bereikt.

Op de plattegronden is gekozen voor het versterken van het open-floorplan. De wand tussen keuken en eetkamer is weggehaald en de voormalige bijkeuken is bij de keuken gevoegd. De ruimtes vloeien nu in elkaar over. Door het bijna volledig openbreken van de gevel naar de zuidkant wordt maximaal gebruikgemaakt van het mooie uitzicht over het Rijndal. De moderne uitgangspunten van ‘licht en ruimte’ worden hierdoor versterkt. Het volledig weghalen van het oude balkon en het plaatsen van een nieuw licht geconstrueerd balkon met horizontale doorvalbeveiliging geeft maximaal zicht naar het Rijndal, ook vanuit de woonkamer.

Voor de gevel is gekozen voor een eigentijdse uitstraling. Een aantal raamopeningen, die nogal verschillende afmetingen hadden en functioneel ontworpen waren, zijn in afmetingen op elkaar aangepast. Door het toevoegen van houten elementen tussen de ramen wordt het gevelbeeld strakker en de functioneel gepositioneerde openingen worden hiermee met elkaar in verbinding gebracht.

Door de energetische en architectonische aanpassingen is het huis weer ‘up to date’ en is jarenlang woonplezier verzekerd.